Japonya'da çocuk isimlerine kısıtlama

Japonya'da çocuk isimlerine kısıtlama

Çocuklara "Pikachu"dan "Şeytan"a uzanan sıradan olmayan isimler vermeyi alışkanlık haline getiren Japon ebeveynlere uyarı yapıldı. Yeni düzenlemeye göre yalnızca resmi kanji okunuşlarına izin verilecek, kurallara uymayan isimlere ise müdahale edilecek.

Japonya’da çocuklara verilen sıra dışı isimler, artık devletin kontrolüne alındı. “Kirakira” (ışıltılı) olarak anılan bu aykırı isimlerin artmasıyla ortaya çıkan bürokratik ve sosyal sorunlara karşı, hükümet bu hafta yeni bir düzenleme yürürlüğe koydu.

KAMUSAL ALANDA YAŞANAN KRİZLERE ÖNLEM

Artık ebeveynler, çocukları için seçtikleri kanji karakterlerin yalnızca resmi olarak tanınan telaffuzlarını kullanabilecek. Kanun, hastane, okul ve kamu hizmetlerinde yaşanan karışıklıkların önüne geçmeyi hedefliyor.

1990’lardan bu yana tartışılan isimler, “Pikachu”, “Nike” (Naiki), “Elmas” (Daiya), “Winnie the Pooh” (Pū), “Hello Kitty” (Kitty), hatta “Prens” (Ōjisama) ve “Şeytan” (Akuma) gibi örneklerle gündeme oturmuştu.

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın eski başkanı Seiko Hashimoto’nun oğullarına, doğdukları olimpiyat şehirlerinden esinlenerek Girishia (Yunanistan) ve Torino (Torino) isimlerini vermesi de tartışma yaratan örnekler arasında yer aldı.

GELENEKSELDEN SAPMA YASAKLANDI

Yeni düzenleme kapsamında, gelenekselden belirgin şekilde sapan okunuşlar için yazılı açıklama istenecek ve gerekirse alternatif isim önerileri sunulacak. Kabul edilmeyen isimlerin resmi olarak tescillenmesine izin verilmeyecek.

Toplumda bireyselliği ve özgürlüğü savunan bazı aileler, bu düzenlemeyi yaratıcılığa müdahale olarak değerlendiriyor. Ancak yetkililer, okunması zor karakterlerin dijital sistemlerde sorun yarattığını ve kamu hizmetlerinde işleyişi aksattığını savunuyor.

Bu adım, Japonya'nın aile kayıt sistemi “koseki”ye yönelik nadir değişikliklerden biri olarak kayda geçti. Yaklaşık üç bin kanji karaktere izin verilmeye devam edilse de, aşırıya kaçan isimlerin reddedileceği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN