Pentagon, ülkenin azalan askeri stoklarına ilişkin endişeler nedeniyle Ukrayna'ya yönelik bazı hava savunma füzesi ve hassas güdümlü mühimmat sevkiyatlarını askıya aldı. Konuya yakın kaynaklar, söz konusu duraklamanın son günlerde belirginleştiğini ve kararın ABD'nin kendi savunma kapasitesini koruma kaygısıyla alındığını belirtti.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yakın zamanda yapılan kapsamlı bir incelemenin ABD'nin kendi savunma rezervlerinde tehlikeli seviyede azalma yaşandığını ortaya koyduğu ifade edildi. Bu durumun, Amerikan ordusunun savaş kabiliyetini etkileyebileceği endişesiyle, Ukrayna'ya gönderilmesi planlanan bazı mühimmatların sevkiyatının durdurulmasına neden olduğu bildirildi.
Beyaz Saray Sözcüsü Anna Kelly, kararın Savunma Bakanlığı'nın "diğer ülkelere askeri destek" politikasını yeniden değerlendirmesinin ardından ve "Amerika'nın çıkarlarını öncelemek amacıyla" alındığını açıkladı. Pentagon Müsteşarı Elbridge Colby ise, "Başkan'a Ukrayna'ya askeri destek seçenekleri sunmaya devam ediyoruz ancak aynı zamanda ABD kuvvetlerinin hazırlık durumunu da gözeterek yaklaşımımızı yeniden şekillendiriyoruz" dedi.
HANGİ SİLAHLAR ETKİLENDİ?
Geciken silahlar arasında, gelen Rus füzelerine karşı savunma yapabilen düzinelerce Patriot önleyici, binlerce 155 mm yüksek patlayıcı Howitzer mühimmatı, 100'den fazla Hellfire füzesi, GMLRS olarak bilinen 250'den fazla hassas güdümlü füze sistemi ve her biri düzinelerce Stinger yüzeyden havaya füzesi, AIM havadan havaya füzesi ve el bombası fırlatıcısı yer alıyor.
Sevkiyatı durdurulan mühimmatın içinde hassas füzeler de bulunuyor. Özellikle Rusya'nın yoğun hava saldırılarını püskürtmekte hayati öneme sahip olan hava savunma mühimmatı transferinde aksama olduğu vurgulandı.
KARAR ZİRVENİN ARDINDAN GELDİ
Bu karar, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz hafta Hollanda'daki NATO Zirvesi sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Trump, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Patriot hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya verilip verilemeyeceğinin "değerlendirileceğini" söylemişti.
Trump yönetimi daha önce şubat ve mart aylarında Ukrayna'ya yapılan askeri yardımları tamamen durdurmuş, ancak daha sonra Biden yönetimi tarafından onaylanan son yardım paketi kapsamında sevkiyatlar yeniden başlamıştı. Pentagon'un son kararı, yardımların sürdürülebilirliği konusundaki endişeleri bir kez daha gündeme getirdi.
UKRAYNA SAVUNMASI ZORA GİRECEK
Ukrayna, özellikle Rusya'nın yoğun hava saldırıları altında bulunduğu bu dönemde hava savunma sistemlerine ve hassas mühimmata büyük ihtiyaç duyuyor. ABD'nin bu kararının Kiev üzerindeki baskıyı daha da artırabileceği değerlendiriliyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sıklıkla Rusya hava saldırılarına karşı hava savunma sistemlerini artırmaları gerektiğine değiniyor ve müttefiklerden destek talebinde bulunuyor. ABD'nin desteğine büyük ölçüde bağımlı olan Ukrayna'nın bu gelişmeden oldukça olumsuz etkilenmesi bekleniyor.