Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, İran’ın “birkaç ay içinde” nükleer bomba yapımına uygun düzeyde uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayabileceğini söyledi. Tahran, tesislerdeki hasara dair çelişkili açıklamalar yaparken UAEA ile iş birliğini askıya aldı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran'ın bombalanan nükleer tesislerine rağmen birkaç ay içinde yeniden zenginleştirilmiş uranyum üretme kapasitesine sahip olduğunu öne sürdü. Grossi'nin bu değerlendirmesi, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve İran’ın çelişkili resmi açıklamalarının ardından geldi.
İsrail, 13 Haziran’da İran’ın nükleer ve askeri tesislerini hedef alarak saldırı başlatmış, ardından ABD de Fordo, Natanz ve İsfahan’daki üç nükleer tesise yönelik bombardımanla saldırılara katılmıştı. Tesisteki hasarın boyutu hâlâ netleşmedi.
TAHRAN YENİDEN BOMBALANABİLİR
ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın yeniden yüksek oranda uranyum zenginleştirmeye başladığına dair istihbarat elde edilmesi durumunda Tahran’ı tekrar bombalamayı “ciddi bir seçenek” olarak değerlendireceklerini belirtti.
UAEA Başkanı Grossi ise ABD’nin İran nükleer programını “tamamen yok ettiğine” dair açıklamasına temkinli yaklaştı. “Her şeyin tamamen yok olduğunu söyleyemeyiz” diyen Grossi, İran’ın hâlâ santrifüjleri çalıştırarak kısa sürede nükleer kapasitesine dönebileceğini ifade etti.
İRAN'IN AÇIKLAMALARI TUTARSIZ
İran’dan gelen açıklamalar ise birbirini teyit etmiyor. İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Abdolrahim Musavi, İsrail’e güvenmediklerini ve saldırıların tekrarlanması halinde misliyle karşılık vereceklerini söylerken; dini lider Ayetullah Hamaney, saldırıların “önemsiz” olduğunu savundu. Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise tesislerde “ağır ve ciddi” hasar olduğunu açıkladı.
Bu arada İran parlamentosu, UAEA’nın İsrail ve ABD'nin tarafını tuttuğunu ileri sürerek Tahran’ın ajansla iş birliğini askıya almasına karar verdi. UAEA’nın bombalanan tesisleri denetleme talebi de İran tarafından reddedildi.
DİPLOMASİ UMUDU SÜRÜYOR
Tüm bu gelişmelere rağmen UAEA Başkanı Grossi, diyaloğun hâlâ mümkün olduğunu belirtti. “Tahran’la bu konuyu konuşmalıyım,” diyen Grossi, askeri operasyonların ardından kalıcı bir çözümün ancak diplomasiyle sağlanabileceğini vurguladı.
ABD Savunma Bakanlığı’ndan sızan bir ön değerlendirmede ise saldırıların İran’ın nükleer programını sadece birkaç ay geriye götürdüğü öne sürüldü. Bu, Grossi'nin açıklamalarını destekler nitelikte bir bilgi olarak yorumlandı.