Samsun'un Alaçam ilçesine bağlı Gökçeboğaz mahallesi Kırıklı sokağında defne yaprağı toplayarak ekonomilerine katkıda bulunan kadınlar, günde 6 saat defne yapraklarını dallarından ayıklıyor.
Samsun'un Alaçam ilçesine bağlı Gökçeboğaz mahallesi Kırıklı sokağında defne yaprağı toplayarak ekonomilerine katkıda bulunan kadınlar, günde 6 saat defne yapraklarını dallarından ayıklıyor.
Arazilerinde defne yaprağı toplayan Nurşen, Emine, Gülten ve Kevser Uyanık, defne yaprağının yaş halini 35 TL'den sattıklarını söyledi. Üretici kadınlar, şu açıklamayı yaptı:
"Defne ağacı fidanlarını arazimize dikip büyümelerini bekliyoruz. Alaçam ilçemizde son yıllarda defne yaprağı üretimi yapan çiftçilerimizin sayısı her geçen gün artıyor. İhraç ürünü olan defne yaprağı üretimi her geçen yıl artarken özellikle talep nedeniyle bizler satış noktasında hiçbir zorluk yaşamıyoruz. Ayıkladığımız defne yapraklarını şirket sorumlusuna tarttırıyoruz. Yapılan tartı sonunda ise paramızı peşin alıyoruz."
Defne yaprağı alımı yapan firmanın Karadeniz Bölge Sorumlusu Mustafa Karaca, şöyle konuştu:
"Defne yaprağının pazarlamasında hiç sıkıntı yok. Vatandaşlara ve üreticilere özellikle tavsiye ederim. Alaçam ve Bafra ilçelerinde gelir kaynağı oldu. Bu bölgede çok toplanıyor. Hatta biz buradan Karadeniz Bölgesi'nin her yerine mahsul almaya gidiyoruz. Defne, her mevsim yeşil kalabilen bir bitki. Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Orta Karadeniz'de, Bafra, Alaçam, Yakakent ve bölgelerinde yetişiyor."
"Biz topladığımız defne yapraklarını İzmir'deki şirketimize gönderiyoruz. Fabrikamızda, gıda sektöründe kullanılmak üzere baharatlık defne yaprağı kurutma işlemi yapılıyor. Fakat defne yaprağı ilaç sanayisinden kozmetik ve temizlik sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor. Şu anda yaş defne yaprağını kilosu 35 TL'den alıyoruz. Üreticilerimiz bundan büyük bir gelir elde ediyor."
Öte yandan Samsun Bafra Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, Çayağzı Orman İşletme Şefliği bahçesinde 11 mahalle üreticisine toplamda 9 bin 500 adet defne fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtılan defne fidanları ile birlikte son 3 yılda toplam 41 bin adet defne fidanı dağıtımı gerçekleştirildiği, mahalledeki üreticilerin defneye büyük bir ilgisinin odluğu belirtildi.
Bafra Orman İşletme Müdürü Mustafa Bayraktar, programda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bugün dağıttıklarımız ile birlikte son 3 yılda 41 bin 000 adet defne fidanı dağıtımı yapmış bulunuyoruz. Defne yaprakları daha çok kozmetik, ilaç, çay, hatta yemeklerde kullanım oranı çok yüksek. Bunun kozmetiğini, şampuanını, sabununu yapıyorlar. Defne yaprağı, geleneksel tıpta ve mutfakta uzun yıllardır önemli bir yere sahip olan bir bitkidir."
"Hem tıbbi açıdan hem de yemeklerde kullanımıyla bilinen defne yaprağı, sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. Defne yaprağının içerisindeki kimyasal bileşenler, yetiştiği çevre ve yetişme şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, yaprağın aroması ve besin değeri de çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir."
Defne yaprağının bir çok alanda kullanıldığını ve bölgede defne sanayisinin kurulması için büyük bir hammaddeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Mustafa Bayraktar, şöyle konuştu:
"Bu hammadde ile birlikte inşallah Bafra'da defne sanayi gelişmiş olacak, fabrikaları gelmiş olacak. Köylülerimizden isteğimiz almış oldukları defne fidanlarını özellikle sulanamayan atıl arazilere dikmeleri gerekir. Biz de öyle istiyoruz. Verimli arazileri değil de sulanamayan, değerlendiremedikleri arazilere diksinler. Yıllık geliri 1 dönümlük araziden 20 bin TL kazanılmaktadır. İnşallah bu defne konusunu daha da yaygınlaştıracağız. Köylülerimizin bu imkanlardan yararlanmasını istiyoruz."