DEVA Partisi lideri Babacan, MHP lideri Bahçeli’nin TBMM’de “Terörsüz Türkiye” için önerdiği 100 kişilik komisyona destek verirken, komisyonun büyüklüğünü ve yapısını eleştirdi. Babacan, “100 kişilik komisyon göstermelik olur. Bu işin sahiplenilmesi için temsil gücü kadar istişareye de uygun olması gerekir” ifadelerini kullandı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Terörsüz Türkiye” hedefiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 100 üyeden oluşacak bir komisyon kurulması önerisine destek verirken, komisyonun yapısına yönelik itirazlarda bulundu. Babacan, bu büyüklükte bir komisyonun işlevselliğini sorgularken, önerinin muhalefeti dışlayan ve kontrolü elinde tutmaya çalışan bir anlayışla hazırlandığını savundu.
Sözcü TV’de konuk olan Babacan, Bahçeli’nin önerisinin görünürde kapsayıcı olduğunu ancak uygulamada samimi bir istişare ortamı yaratmaktan uzak olduğunu belirtti. “100 kişilik komisyonda herkes elindeki bildiriyi okur, iş biter” diyen Babacan, böylesine kalabalık bir yapının ortak akıl üretmekten ziyade, biçimsel bir tartışma alanına dönüşeceğini söyledi.
“100 KİŞİLİK KOMİSYON SAHİPLENDİRME ORTAMINI YIKAR”
Babacan, önerilen komisyonun büyüklüğüne ilişkin eleştirisinde şunları kaydetti:
“100 sayısı olmaz. O komisyon göstermelik olur. Eğer bu 100 hesabını ‘her partiden bir kişi olsun, yüzde 51 ile kontrol bizde olsun’ diye yaptıysalar bu yanlış olur. Böyle bir komisyon, sahiplendirme ve istişare ortamını baştan yıkar. Komisyonun temsil gücü olacak kadar büyük ama karşılıklı görüş alışverişi yapılabilecek kadar küçük olması gerekir. Yani optimum bir sayı lazım.”
Babacan, konunun milli bir mesele olduğunu ve çözüm sürecine tüm siyasi partilerin katkı sunması gerektiğini belirterek, iktidarın muhalefeti dışlayıcı bir yaklaşımdan uzak durması gerektiğini vurguladı:
“Muhalefetten korkmasınlar. Bu ülkede ülkesini seven çok sayıda siyasi parti var. Merak etmesinler, yapıcı muhalefete hazırız. Biz de bu ülkeyi düşünüyoruz.”
“KOMİSYONLAR KARAR İÇİN DEĞİL, ORTAK AKIL İÇİN KURULUR”
Komisyonun yalnızca karar alma mekanizması değil, aynı zamanda geniş bir mutabakat zeminine katkı sunması gerektiğini ifade eden Babacan, Meclis’te kurulacak böylesi bir komisyonun amacının sağlam istişare, temsil ve toplumsal sahiplenme olması gerektiğini dile getirdi:
“Komisyon niye kurulur Meclis'te? Sağlam istişare yapılması, herkesin sahiplenmesini sağlamak ve nihayetinde de karar almak için. Tabi alınacak karar bu komisyonun işi mi yoksa diğer ihtisas komisyonlarının mı konusu, onu da ayrıca konuşmak lazım.”
"ERDOĞAN BAŞARILI OLURSA SAHİPLENİYOR, BAŞARISIZ OLURSA ELİNİ SABUNLAYIP ÇEKİLİYOR"
Babacan, programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumuna ilişkin de değindi. Erdoğan’ın bazı girişimlerde sorumluluk almak yerine fırsatçı bir tavırla süreci yönettiğini söyledi:
“Ben Sayın Erdoğan'a buradan sesleniyorum: Yaptığınız iş doğruysa sahiplen arkadaş, sahiplen. Ben yapıyorum de, doğru de, kendi kitleni ikna et, muhalefete anlat. Ya da doğru kanallardan bilgi ver. Başarılı olursa ‘ben yaptım’ diyor, başarısız olursa ‘zaten bunların işiydi’ deyip elini sabunlayıp çıkıyor. Bu kadar fırsatçılık olmaz.”