İstanbul Üniversitesi'nden tepki çeken karar: Festival Çin standına serbest, Uygur yetimlere yasak

İstanbul Üniversitesi'nden tepki çeken karar:  Festival Çin standına serbest, Uygur yetimlere yasak

İstanbul Üniversitesi’nde Gençlik Festivali kapsamında planlanan Doğu Türkistanlı yetim çocukların katılacağı organizasyon, 'Çin'le diplomatik kriz çıkabilir' gerekçesiyle rektörlük tarafından iptal edildi. Üniversite yetkilileri 1 ay önceden izin alınan 'Yetim Şenliği' etkinliğindeki yetimlerin Doğu Türkistanlı olduğunu yeni fark ettiklerini ifade etti. Kampüste Doğu Türkistan bayrağı açmak yasaklandı. Öğrenciler bugün rektörlüğün kararını protesto edecek.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

İstanbul Üniversitesi'nde her yıl düzenlenen Gençlik Festivali kapsamında, Doğu Türkistanlı yetim çocuklara yönelik bir atölye etkinliği planlayan öğrenci kulübünün çalışması, üniversite rektörlüğü tarafından iptal edildi. İnsani Yardım Kulübü’nün organize ettiği ve bir ay öncesinden izin alınan etkinlik, gerçekleştirilmesine bir gün kala yasaklandı.

Etkinliğin iptal edilme gerekçesi olarak kulüp üyelerine “Çin Başkonsolosluğu’yla diplomatik kriz yaşanabileceği” bildirildi. Kulüp üyesi Uygur Türkü bir öğrencinin aktardığına göre, üniversite yönetimi Doğu Türkistanlı çocukların kampüse alınmayacağını belirtti. Aynı zamanda kampüs içerisinde Doğu Türkistan bayrağının açılmasına da izin verilmeyeceği öğrencilere iletildi.

"ÇOCUKLARIN DOĞU TÜRKİSTANLI OLDUĞUNU YENİ FARK ETTİK"

Kulüp üyeleri, festival kapsamında 20 Doğu Türkistanlı yetim çocukla birlikte “Yetim Şenliği” düzenlemek için hazırlık yaptıklarını belirtti. Etkinlikte çocukların eğlenerek öğrenebileceği çeşitli atölyeler kurulması planlanmıştı. Ancak kulüple iletişime geçen üniversite yetkilileri, çocukların Doğu Türkistanlı olduğunu yeni fark ettiklerini ve bu nedenle etkinliğe izin verilmeyeceğini açıkladı.

Öğrenciler, Nisan ayında kulüp tarafından organize edilen “Gazze ve Doğu Türkistan” başlıklı panelin de rektörlük tarafından engellendiğini hatırlattı. 29 Nisan’da yapılması planlanan panelde, “Doğu Türkistan” başlığının kaldırılması ve Uygur katılımcının kampüse alınmaması istenmişti. Gerekçe yine “Çin ile diplomatik kriz yaşanabileceği” olmuştu.

‘ÇİN İLE İŞBİRLİĞİ KAMPÜSÜN HER YERİNDE’

KARAR'a konuşan Uygur öğrenci, İstanbul Üniversitesi’nin son dönemde Çin ile sık sık temas kurduğunu ve resmi internet sitesinde bu işbirliklerinin açıkça görülebildiğini ifade etti. “Bugün Gençlik Festivali stantlarında Çin üniversitelerinin tanıtımı yapılıyor, kampüste Çin ile yapılan akademik işbirliklerini duyuran afişler asılı. Rektörlük, bu ilişkileri zedelemek istemediği için Doğu Türkistanlıları istemiyor” dedi.

Aynı öğrenci, üniversitenin Gazze'deki soykırıma karşı düzenli olarak etkinlikler organize ettiğini fakat söz konusu Doğu Türkistan olduğunda sessiz kalındığını vurguladı. “Sistematik bir engellemeyle karşı karşıyayız” diye konuştu.

CUMA NAMAZI SONRASI PROTESTO

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, cuma namazının ardından kararı protesto etti.

Öğrenci kulüplerinin düzenlediği basın açıklamasında, üniversitenin asli görevinin özgür düşünce, ifade hürriyeti ve akademik bağımsızlık olduğunu hatırlatan öğrenciler, İstanbul Üniversitesi yönetimini başka bir devletin taleplerine boyun eğmekle suçladı.

yeni-sablon-her-sey-1-1-1-38-kopyasi-46.jpg

'KENDİ ÖĞRENCİSİNİN SESİNİ KISMAK, ULUSAL ONURA AYKIRIDIR'

Açıklamada, “Üniversitemiz, başka bir devletin talepleri doğrultusunda kendi öğrencisinin sesini kısmakta, kendi insanının değerlerini görmezden gelmektedir. Bir başka devletin, bu milletin ve bu üniversitenin içişlerine bu denli müdahalesi hem ulusal onurumuzla hem üniversitemizin itibarıyla bağdaşmamaktadır” ifadeleri yer aldı.

'ÇİN İLE İMZALANAN PROTOKOL KALDIRILSIN'

Öğrenciler, İstanbul Üniversitesi Rektörü Osman Bülent Zülfikar’a da doğrudan seslenerek şu soruları yöneltti:

“Bir yabancı devletin talepleri bir Türk üniversitesinin yönetimine yön verir hale nasıl gelmiştir? Rektörlüğümüz kendi öğrencilerini mi, yoksa baskıcı Çin rejiminin çıkarlarını mı savunmaktadır?”

Rektörlüğün tavrını “teslimiyetçi ve korkak” olarak niteleyen öğrenciler, Çin ile imzalanan protokolün iptal edilmesini, yasakların kaldırılmasını ve üniversitenin Türkiye’nin gençlerini savunmasını talep etti.

'DOĞU TÜRKİSTAN’I SAVUNMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Açıklamada, üniversite kampüslerinde Doğu Türkistan bayrağının dalgalandırılmaya devam edileceği belirtildi.

“Biz Doğu Türkistan’ı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Kampüsümüzde gururla bayraklarımız dalgalandırmaya devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğinin ayaklar altına alınmasına sessiz kalmayacağız.”

Eylemin ardından kampüs girişine Doğu Türkistan bayrakları asılırken, öğrenciler sloganlarla protestolarını sürdürdü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN