Erkek egemen sektörde kadın gücü ışık gibi parlıyor. Eşinin aile mesleğine merak saran Emine Çelik, kurduğu atölyede 15 çalışanıyla birlikte üretiyor, ürünleri Kahramanmaraş’tan dünyaya açılıyor…
Emine Çelik, 18 yıl önce evlenerek yerleştiği Avrupa’da eşinin ata mesleği olan bıçakçılık ile yakından ilgilenmeye başladı. 2012 yılında Türkiye’ye dönüş yapan Çelik, Kahramanmaraş’ın Hartlap Mahallesi’nde küçük bir atölye kurarak bu alandaki ilk adımını attı.
DESTEKLERLE BÜYÜDÜ, FABRİKAYA DÖNÜŞTÜ
Zamanla işini büyüten Çelik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile DOĞAKA desteklerinden yararlanarak bıçak fabrikası kurdu. Ardından, KOSGEB'den aldığı makine ekipman desteğiyle üretim kapasitesini artırdı. Günümüzde, günlük 2 bin adet bıçak üretimi yapılan fabrikada 15 kişiye istihdam sağlanıyor.
24 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Yurt dışı tecrübesi ve geleneksel el işçiliğini birleştiren Emine Çelik’in ürünleri, Almanya, Amerika, Belçika, Fransa, Kanada ve İngiltere başta olmak üzere 24 ülkeye ihraç ediliyor. Hedefi ise üretimi günlük 10 bine çıkarmak ve çalışan sayısını 50 kişiye ulaştırmak.
HARTLAP BIÇAKLARI COĞRAFİ İŞARETLİ
Çelik’in ürettiği bıçaklar, coğrafi işaretli Hartlap bıçakları arasında yer alıyor. Kahramanmaraş’ta tescilli 15 markadan biri olduklarını belirten Çelik, geleneksel el işçiliğini modern tasarımlarla birleştirerek markasını gelecek nesillere taşımak istediğini vurguladı.
KADINLARA ÖZEL TASARIMLAR GELİYOR
Bıçak üretiminin erkek egemen bir sektör olduğunu ancak kadınların mutfakta daha fazla vakit geçirdiğini ifade eden Çelik, kadınların kullanımı için daha ergonomik ve konforlu bıçaklar tasarlamayı hedefliyor.
BIÇAKLA SINIRLI DEĞİL: KILIÇ, ÇAKI, YEMENİ DE ÜRETİYOR
“Lezzetli yemekler kaliteli bıçaklardan çıkar” sloganıyla yola çıkan Emine Çelik’in üretimi yalnızca mutfak bıçaklarıyla sınırlı değil. Aynı zamanda tarihi filmler için geleneksel çakı, kılıç, çarık ve yemeni üretimi de yapılıyor.