Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda konuştu. Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme altyapısına 300 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirten Erdoğan, “Muhalefetin takoz siyasetine hiçbir zaman teslim olmadık” dedi. Orta Koridor’un yanı sıra “barış projesi” olarak tanımladığı Kalkınma Yolu’nun da 50 milyar dolarlık üretim ve 63 bin kişilik istihdam etkisi yaratacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu”nun açılışında konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme altyapısına son 22 yılda yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, “Yol medeniyettir dedik ve bu alanda gerçekten büyük bir yatırım seferberliği başlattık” dedi.
Erdoğan, iki gün sürecek foruma 70 ülkeden temsilcinin katıldığını hatırlatarak, “Tarihi bir organizasyonu ev sahipliği ile gerçekleştiriyoruz. Kültür, ticaret, tarih ve medeniyetlerin buluşma noktası kadim şehrimiz İstanbul’a hoş geldiniz diyorum” ifadelerini kullandı.
“ORTA KORİDOR’DA HEDEF 6,5 MİLYON TON TAŞIMA”
Konuşmasında, Türkiye’nin küresel ulaştırma vizyonuna dikkat çeken Erdoğan, Çin’den Avrupa’ya uzanan ve 21 ülkeyi birbirine bağlayan Orta Koridor’un stratejik önemine vurgu yaptı. “Deniz yoluna göre iki kat hızlı, hava yoluna göre yaklaşık dört kat daha ekonomik taşıma imkanı sunuyor. Adeta tarihi İpek Yolu’nu yeniden hizmete alıyoruz” dedi.
Bakü-Tiflis-Kars hattının bu güzergâhın belkemiğini oluşturduğunu belirten Erdoğan, “Yatırımlarımız tamamlandığında Süveyş üzerinden yapılan taşımaların 35 gün, Ümit Burnu’ndan yapılanların 45 gün sürdüğü yerde, Orta Koridor’da bu süre 15 günün altına inecek” bilgisini paylaştı. Türkiye’nin bu koridor kapsamında yıllık 6,5 milyon ton taşıma kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini söyledi.
“KALKINMA YOLU BARIŞ PROJESİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci büyük proje olarak tanımladığı “Kalkınma Yolu”na da değinerek, “Ticari bir tasavvur olmanın ötesinde bir barış projesidir” dedi. Basra Körfezi’nden başlayıp Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak projenin, Irak’ı merkez alarak bölgesel refahın anahtarı olacağını ifade etti. Erdoğan, “Kalkınma yolunun 10 yıllık projeksiyonla üretime etkisi 50 milyar doları aşacak. İstihdama etkisinin ise yıllık ortalama 63 bin kişiyi bulması hesaplanıyor” dedi.
“YATIRIMLARI SABOTE ETMEYE ÇALIŞTILAR”
Erdoğan, ulaştırma projelerinin çeşitli dönemlerde muhalefet ve bazı çevrelerce engellenmeye çalışıldığını belirterek, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü sabote etmek için sokak olayları dahil her yolu denediler. ‘Yol mu yiyeceğiz?’ dediler. ‘Külliyen israf’ dediler. ‘Yeni yol yaparak trafik çözülmez’ dediler” diye konuştu. Havalimanı projelerinden hızlı tren hatlarına kadar birçok alanda yapılan eleştirilere rağmen yatırımların kararlılıkla sürdürüldüğünü vurguladı.
Bu eleştirilere rağmen projeleri kararlılıkla hayata geçirdiklerini vurgulayan Erdoğan, “Muhalefetin takoz siyasetine hiçbir zaman teslim olmadık. Engellere takılmadan projelerimizi kararlılıkla hayata geçirdik” diye konuştu.
“32 MİLYON ARACA RAĞMEN HIZ İKİ KATINA ÇIKTI”
Erdoğan, ulaştırma altyapısındaki gelişmelerin günlük yaşama etkisini rakamlarla ortaya koydu. 2002’de 8,5 milyon olan araç sayısının bugün 32 milyonu geçtiğini belirten Erdoğan, buna karşın şehirlerarası ortalama hızın 40 km/saatten 90 km/saatin üzerine çıktığını ifade etti. “Ulaştırmaya dair her başlıkta kelimenin tam manasıyla destan yazdık” dedi.
“TÜRKİYE ARTIK BİR JEOSTRATEJİK GÜVEN ADASI”
Forumun yalnızca teknik değil aynı zamanda siyasi ve ekonomik bir anlamı olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin artık sadece jeopolitik değil, “jeostratejik güven adası” olarak da öne çıktığını söyledi. Erdoğan, “Bu iddiamızın altını ulaştırma yatırımlarımızla, insani yardımlarımızla, girişimci dış politikamızla ve bölge halklarının refahına yaptığımız katkılarla dolduruyoruz” ifadelerini kullandı.