TSK'nın süper köpekleri: 12 farklı ırk 2 yılda eğitiliyor

TSK'nın süper köpekleri: 12 farklı ırk 2 yılda eğitiliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Bursa’daki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi’nde yetiştirilen askeri köpekler, 2 yıllık eğitimin ardından başta komando birlikleri olmak üzere çeşitli görev alanlarına sevk ediliyor. Köpekler, karakterlerine uygun olarak bomba, mayın ve narkotik arama gibi kritik görevlerde kullanılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), askeri köpek ihtiyacını 1963 yılından bu yana Bursa’da bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesindeki Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı aracılığıyla karşılıyor. Burada yetiştirilen köpekler, ülke güvenliği ve operasyonel başarı açısından kritik görevlerde kullanılıyor.

Eğitim süreci, 3 aylıkken başlıyor ve ortalama 2 yıl sürüyor. Bu süre zarfında köpekler; bomba ve mayın arama, narkotik madde tespiti, devriye, iz takibi, keşif, arama ve ceset bulma gibi sekiz ayrı branşta uzmanlaştırılıyor.

12 IRKTAN SEÇİLEN KÖPEKLER KARAKTERE GÖRE EĞİTİLİYOR

Gemlik’teki merkezde 6’sı yerli olmak üzere toplam 12 farklı köpek ırkı üzerinde çalışılıyor. Zerdava, akbaş, Kangal, Kars çobanı, Aksaray malaklısı ve Türk tazısı gibi yerli ırkların yanı sıra, Alman çoban köpeği, Labrador ve Belçika Malinois gibi yabancı ırklar da görev alanlarına göre eğitiliyor.

Hangi köpeğin hangi branşta eğitim alacağı ise, ırk, cinsiyet, mizaç, cesaret ve ilgi alanı gibi kriterler doğrultusunda uzman bir heyet tarafından belirleniyor. Bu değerlendirme, köpeklerin görevlerde azami verimle kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor.

SOSYALİZASYON VE GERÇEKÇİ TATBİKATLARLA DESTEKLENEN EĞİTİM

Doğumdan sonraki 60. günde annelerinden ayrılan köpekler, ilk olarak çevreye ve insanlara alışmaları için sosyalizasyon eğitimine alınıyor. Özgüven kazanan köpekler, ardından karakteristik özelliklerine uygun branşlara yönlendiriliyor. Eğitim süreci boyunca özel parkurlarda ve zorlu arazi koşullarında uygulamalı tatbikatlar yapılıyor.

Eğitim sonunda, köpekler kullanıcı personelleriyle eşleştirilerek, komando birlikleri başta olmak üzere TSK’nın çeşitli birliklerine sevk ediliyor. Sevkiyat öncesi, eğitici personelle birlikte gerçeğe yakın koşullarda son testler de gerçekleştiriliyor.

KESKİN DUYULAR, ZORLU GÖREVLER

Özellikle koku ayırt etme duyusu gelişmiş olan Labrador, Belçika Malinois ve Alman çoban köpekleri; mayın, bomba ve narkotik arama gibi görevlerde tercih ediliyor. Güç, çeviklik ve cesaret gibi nitelikleri ön planda olan ırklar ise keşif ve devriye faaliyetlerinde kritik rol üstleniyor.

UZAKTAN KOMUTA KONTROL SİSTEMİYLE DAHA GÜVENLİ OPERASYONLAR

TSK envanterine alınan Uzaktan Komuta Kontrol Sistemi (UKKS) sayesinde, köpekler tehlikeli bölgelerde insan personel olmadan da yönlendirilebiliyor. Bu sistemin, özellikle terörle mücadele operasyonlarında askerî riski azaltması ve başarı oranını artırması hedefleniyor.

Türkiye’nin çeşitli coğrafi ve iklimsel koşullarında görev yapabilecek kapasitede eğitilen bu köpekler, TSK’nın sahadaki kabiliyetini güçlendirmenin yanı sıra, yerli köpek ırklarının stratejik alanda değerlendirilmesine de önemli katkı sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN