Türk öğrencilere vize işkencesi

Türk öğrencilere vize işkencesi

Yurt dışında eğitim görmek isteyen binlerce genç, bir türlü çözülemeyen vize sorunları nedeniyle eğitim haklarına erişimde zorluklar yaşıyor. YEDAB Başkanı Osman Yılmaz, geçen yıl 50 bin öğrencinin vize alamadığını, en çok sıkıntıyı Almanya ve İtalya’nın çıkardığını açıkladı.

ERCAN KÜÇÜK

Son yıllarda Türk vatandaşlarının yaşadığı Schengen vizesi mağduriyeti devam ediyor. İş insanlarının, sanatçıların, spor kulüpleri ve sporcuların yaşadığı kriz, eğitim sektörünü de vurdu. Yurtdışı Eğitim Danışmanları Derneği’nin (YEDAB) verilerine göre; 2024’te yabancı ülkelerde okumak için başvuran 50 bin öğrenci vize almakta sorun yaşadı. Öğrenciler, Erasmus, lisans ve yüksek lisans kabul belgelerine sahip olmalarına rağmen aylar süren bekleme süreçleri sebebiyle, uçuşlarını iptal etmek hatta kayıtlarını kaçırıp henüz üniversiteye başlayamadan bir yıl kaybediyor.

7 BİNE KARŞI 3 PERSONEL

KARAR’a konuşan YEDAB Başkanı Osman Yılmaz “Bu sene 100 bin Türk genci, yurt dışında eğitim hakkı kazandı. Geçen yıl 50 bin kişi kapıda bekletildi. Sorun yaşatan ülkelerin başında Almanya ve İtalya geliyor” dedi. Pandemi sürecinin başından beri sıkıntını sürdüğünü vurgulayan Yılmaz “17 bin öğrenci Almanya, 6 bin 700 civarında öğrenci de İtalya kaynaklı sorun yaşadı. Almanya vizesi için bir yıldır bekleyen var. Özellikle İzmir bölgesinde sorun daha fazla çıkarılıyor. Yaklaşık 7 bin öğrencinin müracaat ettiği İtalya’nın İzmir’deki 800’lü hatta sahip vize merkezinde, sadece üç personel çalışıyor. Bu yüzden randevu verilemiyor” ifadelerini kullandı.

BAKANLIĞA ÇAĞRI

Geçtiğimiz salı günü ofislerine gelen bir öğrenciye İtalya’dan 1 Temmuz için randevu verildiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: “Ancak o güne kadar evraklarının gelmesi imkansız. Tarihi değiştirilmesi gerek. Yanımızda 1.5 saatten fazla süre telefonda 32 kişiyi bekledi. Sonunda karşısına çıkan görevli, saat tam 17.00 olduğunda telefonu kapattı. Konsolosluklardaki personel eksiğinin giderilerek eğitim vizelerine öncelik verilmesini, vize aracı kurumlarının kapasitesinin artırılmasını, Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesini istiyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN