Kırımoğlu'nun hayatını anlatan 'Oksijen İstasyonu' filmine özel gösterim

Kırımoğlu'nun hayatını anlatan 'Oksijen İstasyonu' filmine özel gösterim

Kırım Tatar halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun sürgün yıllarını konu alan "Oksijen İstasyonu" isimli film, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 81. yıl dönümünde İstanbul’da özel gösterimle izleyiciyle buluştu.

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 81. yıl dönümünde İstanbul’da; Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Yakutistan’daki sürgün yıllarını konu alan Oksijen İstasyonu (Oxygen Station) filminin gösterimi gerçekleştirildi.

qha'da yer alan habere göre; film gösterimine Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi Lyudmıla Nedilska, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun eşi Safinar Cemileva, Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Şebnem Sözen, KTMM üyesi Abmecit Süleymanov, Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri, Kırım Tatar ve Ukrayna diasporası temsilcileri katıldı.

Etkinlik başlamadan önce katılımcılar Kırım Tatar ve Ukrayna bayraklarını açarak “Ey Güzel Kırım” ve “Oy U Luzi Çervona Kalına” (Ah Çayırdaki Kırmızı Kalina) şarkılarını söyledi. Ayrıca, Rusya tarafından haksız yere alıkonulan siyasi tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla, siyasi tutuklu Kırım Tatarlarının bazılarının fotoğrafları da gösterildi.

'BİNLERCE KIRIM TATARI YOLLARDA, SÜRGÜNDE HAYATINI KAYBETTİ'

Film gösterilmeden önce konuşma yapan Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, 18 Mayıs 1944 tarihinin Kırım Tatar halkı için en acı ve trajik günlerden biri olduğunu vurguladı.

Nedilskıy, “Kırım Tatarları evlerini, ailelerini, ana dillerini konuşma haklarını ve atalarının topraklarında yaşama imkanını kaybetti. Binlercesi yollarda ya da sürgün bölgelerinde hayatını kaybetti. Bu suç, hem Ukrayna halkının hem Kırım Tatar halkının hafızasına kazınmıştır” diyerek herkesi, tüm kurbanların anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Başkonsonlos daha sonra, günümüzde Kırım’ın yeniden işgal altında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bugün, Kırım yeniden işgal altındayken, baskının yeni biçimlerine tanıklık ediyoruz; siyasi zulümler, dile ve dine getirilen yasaklar, kimliğin tamamen silinmeye çalışılması... Ancak hafıza yaşamaya devam ediyor. Ve bu hafıza, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bugün izleyeceğimiz “Oksijen İstasyonu” film gösterimi sadece bir sanat etkinliği değil. Filmin temelinde aşk, kayıp, korku ve umut üzerine bir hikâye yatıyor. Bu, nefes almanın gitgide zorlaştığı bir ortamda insan kalmaya çalışmanın hikâyesidir. Ve elbette, kimsenin alamayacağı bir inancın hikâyesi."

Başkonsolos bu etkinliğin gerçekleşmesine katkı sağlayan filmin yapımcısı Svetlana Solovyova’ya ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür etti.

Konuşmanın sonrasında, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Yakutistan’daki sürgün yıllarına odaklanan “Oksijen İstasyonu" sinema filminin gösterimi yapıldı.

KIRIMOĞLU'NUN HAYATINI ANLATAN FİLMİN ÇEKİMİ SAVAŞA RAĞMEN TAMAMLANDI

Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hayatından bir dönemi konu alan sinema filminin çekimleri 2021’de başlamıştı. Rusya'nın başlattığı topyekûn işgal girişimine rağmen çekim ekibi filmi bitirmek ve seyirciyle buluşturmak için elinden geleni yaparak projeyi tamamladı. "Oksijen İstasyonu" isimli filmde, 1980 yılının yazında yaşanan olaylar ele alınıyor.

ZIRYANKA SÜRGÜNÜ

1979 yılında dört yıllık sürgün cezasına çarptırılan Kırımoğlu, Yakutistan'daki Zıryanka köyüne gönderildi ve sürgün cezası kapsamında oksijen istasyonunda çalıştı. Filmde ele alınan olaylar, Kırımoğlu’nun dünyaca ünlü olmasını sağlayan 300 günü aşkın süren açlık grevinin ardından yaşanıyor.

SÜRGÜNDE DOĞAN AŞK

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Yakutistan’daki sürgün yıllarını konu alan film, onun sadece bir direnişin simgesi değil aynı zamanda bir aşk hikâyesinin de kahramanı olduğunu gözler önüne seriyor. Film, Kırımoğlu’nun sürgün sırasında çalıştığı oksijen istasyonunda yaşadığı döneme odaklanıyor. Bu zorlu süreçte, uzun süreli mektuplaşmaların ardından hayatının aşkı Safinar onu ziyarete geliyor. Bu buluşma, baskıların gölgesinde filizlenen sarsılmaz bir sevdanın başlangıcı oluyor.

FİLM UKRAYNA, ÇEKYA VE SLOVAKYA ORTAK YAPIMI

Senarist Mıhaylo Brınıh ve yönetmen Ivan Tımçenko, 2016’da Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile tanıştıktan sonra proje üzerinde çalışmaya başladı. Film; Ukrayna, Çekya ve Slovakya'nın ortak yapımı olarak çekildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN