80.000 TL maaş var, çalışan yok! İŞKUR kayıtları ortaya koydu: Türkiye’de mavi yaka alarm veriyor!

80.000 TL maaş var, çalışan yok! İŞKUR kayıtları ortaya koydu: Türkiye’de mavi yaka alarm veriyor!

O meslekte 80.000 TL maaş var, çalışan yok. İŞKUR kayıtları sektördeki acı gerçeği ortaya koydu. Peki, İŞKUR verilerine göre Türkiye’de en çok çalışan eksiği olan sektör hangisi? İşte cevabı…

İŞKUR’un yayımladığı “Açık İş İstatistikleri Raporu”na göre Türkiye’de en fazla eleman açığı garsonlukta yaşanıyor. Makineci, kaynakçı ve satış danışmanı gibi mavi yaka pozisyonlar da açık listesinde üst sıralarda yer alıyor. Ancak yüksek maaşlara rağmen gençler bu alanlara yönelmiyor.

DENEYİMLİ GARSONLAR 80 BİN TL KAZANIYOR AMA TALEP YOK

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, iyi bir garsonun 80 bin TL’ye kadar kazanç elde edebildiğini belirtiyor. Ancak gençler masa başı iş hayalinden vazgeçmediği için restoranlar deneyimli eleman bulmakta güçlük yaşıyor. Fiziksel çalışmadan uzak duran yeni nesil, hizmet sektörüne mesafeli duruyor.

turkiyede-isci-aciginin-en-fazla-oldugu-sektor-1.jpg

ÜNİVERSİTE SAYISI ARTTI, ARA ELEMAN SAYISI AZALDI

Türkiye’de son 21 yılda devlet üniversiteleri %92, vakıf üniversiteleri ise %212 oranında arttı. Üniversite bolluğu, gençlerin eğitim düzeyini artırsa da iş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan ara eleman pozisyonları boş kalıyor. Mavi yakalı işler, yeterince cazip görülmüyor.

SOSYAL MEDYA KÜLTÜRÜ VE STATÜ ODAKLI YAKLAŞIM KRİZİ BESLİYOR

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir’e göre, gençler artık para yerine statü peşinde koşuyor. Sosyal medyanın etkisiyle prestijli görülen mesleklere yönelme eğilimi artarken, geleneksel ve fiziksel emek isteyen meslekler göz ardı ediliyor. Bu durum, mavi yaka mesleklerde ciddi istihdam açıkları yaratıyor.

turkiyede-isci-aciginin-en-fazla-oldugu-sektor-2.jpg

ÇÖZÜM: MESLEKİ EĞİTİM VE ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ

Uzmanlara göre, mesleki eğitim veren kurumlara daha fazla yatırım yapılması ve toplumda mavi yaka mesleklere yönelik algının değiştirilmesi gerekiyor. İş gücü piyasası ile eğitim sisteminin uyumlu hale getirilmesi, Türkiye’nin büyüyen iş beğenmeme krizine çözüm olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN