SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, oldukça önemli bir uyarı yaptı. Tüm işyerlerini yakından ilgilendiriyor. Söz konusu durumlara uymayanlara milyarlarca liralık ceza yazılacak. İşte detaylar…
Emekli Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başmüfettişi ve sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, YouTube kanalından yaptığı çarpıcı bir açıklamayla tüm iş yerlerini alarma geçirdi. Karakaş, özellikle 2025 ve 2026 yıllarında çok daha yoğun bir teftiş sürecinin başlayacağını belirterek, işverenleri mevzuata uyum konusunda şimdiden önlem almaya çağırdı.
"TEFTİŞLER ARTARAK DEVAM EDECEK, HAZIRLIKLI OLUN!"
Karakaş, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerinin (idari ve teknik/İSG) hem de SGK denetmen ve müfettişlerinin sahada olduğunu ve denetimlerin artarak devam edeceğini belirtti. 2024 yılında Bakanlık müfettişlerinin 900'den fazla personelle 12 binden fazla iş yerini denetleyerek 2 milyondan fazla çalışana ulaştığını ve bu denetimler neticesinde işçilere 1.8 milyar TL'nin üzerinde ödeme sağlandığını vurguladı.
SGK tarafında ise durumun daha da kapsamlı olduğuna dikkat çeken Karakaş, "SGK denetmenleri geçtiğimiz yıl (2023 verileri) 251 binden fazla denetim gerekçesini ele aldı, 192 binden fazla iş yeriyle ilgili rapor düzenledi ve 124 binden fazla iş yerini teftiş etti. Bu teftişlerde çok sayıda kayıt dışı çalışan, sahte sigortalılık, yabancı kaçak işçi ve eksik gün/ücret bildirimleri tespit edildi" dedi.
İŞTE DENETİMLERDE MERCEK ALTINA ALINACAK KONULAR:
Karakaş, denetimlerin sadece SGK mevzuatıyla sınırlı kalmayacağını, multidisipliner bir yaklaşımla şu konuların da inceleneceğini belirtti:
Kayıt Dışılık: Sigortasız işçi çalıştırılması, eksik gün veya ücret bildirilmesi.
İş Kanunu ve İSG: Çalışma koşulları, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri, fazla mesailer, yıllık izinler, iş sözleşmeleri.
Vergi Mevzuatı: Ücret ödemelerinin vergilendirilmesi (GİB'e bildirim).
İŞKUR Mevzuatı: Engelli, eski hükümlü istihdamı gibi konular.
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK): Çalışan verilerinin işlenmesi.
CEZALAR CEP YAKIYOR, TEŞVİKLER TEHLİKEDE!
Bu teftişler sonucunda iş yerlerinin sadece ağır idari para cezalarıyla değil, aynı zamanda işin durdurulması, geriye dönük prim farkları, gecikme zamları ve en önemlisi SGK teşviklerinden (asgari ücret desteği, 5 puanlık indirim vb.) mahrum kalma gibi yıkıcı yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. Karakaş, "Bir işçinin fazla mesaisindeki 12-13 bin TL'lik bir fark bile, tüm iş yerinin asgari ücret desteğinin iptaline ve geriye dönük faiziyle istenmesine yol açabilir. Bu, işletmeler için devasa bir maliyet anlamına gelir" uyarısında bulundu.
UZMAN DESTEĞİ ŞART! "İŞİNİZİ ŞANSA BIRAKMAYIN"
İsa Karakaş, işverenlerin bu zorlu sürece hazırlıklı olması için "gerçek uzmanlarla" çalışmaları gerektiğini, sadece teorik bilgiye sahip veya yetersiz danışmanlarla yol almanın riskleri artıracağını ifade etti. Kendi danışmanlık merkezi olan Ekstra Çözüm Danışmanlık Denetim Hizmetleri aracılığıyla, eski başmüfettişlerden oluşan bir ekiple iş yerlerine "check-up" hizmeti verdiklerini belirten Karakaş, şunları söyledi:
"İş yerinizin İK, bordro, İSG, KVKK ve muhasebe kayıtlarını A'dan Z'ye inceliyoruz. Mevzuata, Yargıtay içtihatlarına uygunluğunu denetliyor, risklerinizi tespit ediyor ve çözüm önerileriyle raporluyoruz. Olası bir teftişte dosyanızın sorunsuz hazırlanmasından, teftiş sürecinin yönetilmesine, hatta mahkeme süreçlerinde avukatlarınızla birlikte çalışarak bilirkişi raporlarına karşı argüman geliştirilmesine kadar destek oluyoruz."
Karakaş, işverenleri proaktif olmaya ve olası bir denetimle karşılaşmadan önce tüm süreçlerini gözden geçirerek profesyonel destek almaya çağırdı. Aksi takdirde, karşılaşılabilecek mali yükün altından kalkmanın çok zor olabileceğini bir kez daha vurguladı.