Türkiye'den 'tersine göç' hamlesi: Avrupa'dan Türkiye'ye geri dönenlere 160 bin lira maaş ve dev destekler!

Türkiye'den 'tersine göç' hamlesi: Avrupa'dan Türkiye'ye geri dönenlere 160 bin lira maaş ve dev destekler!

Yurt dışına giden Türk vatandaşı sayısı artış gösterirken tüm bunların son verecek önemli bir noktaya parmak basıldı. Türkiye'de tersine göç hamlesi başlıyor. Avrupa'dan Türkiye'ye dönüş yapanlara 160.000 TL maaş ile birlikte dev destekler geliyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye, yurt dışına giden nitelikli beyinlerini geri kazanmak için bugüne kadarki en iddialı adımlarından birini attı! TÜBİTAK, "Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı (CoCirculation 3)" adıyla yeni bir program başlatarak, yurt dışındaki Türk ve yabancı bilim insanlarına Türkiye'ye dönmeleri için reddedilmesi zor bir teklif sundu: Aylık 3.980 Euro (yaklaşık 160 bin TL) maaş ve aileden araştırmaya kadar uzanan kapsamlı destek paketleri sunuluyor.

HEDEF: BEYİN GÜCÜNÜ GERİ KAZANMAK

Avrupa Komisyonu'nun prestijli Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) COFUND desteğiyle hayata geçirilen bu programın temel amacı, son yıllarda artan "beyin göçünü" tersine çevirmek ve Türkiye'yi yeniden bilim ve teknoloji alanında bir cazibe merkezi haline getirmek. Program kapsamında, üç yıl boyunca toplam 100 deneyimli araştırmacının Türkiye'deki üniversitelerde veya sanayi kuruluşlarında çalışmalar yürütmesi hedefleniyor.

tubitak.jpg

İŞTE O CAZİP TEKLİF: MAAŞ VE DESTEK PAKETİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR

TÜBİTAK, Türkiye'ye dönecek olan araştırmacılara oldukça cazip bir mali paket sunuyor. Programa kabul edilen her bir araştırmacıya verilecek aylık destekler şöyle:

Maaş: 3.980 Euro (Yaklaşık 155.000 TL)

Aile Desteği: 600 Euro

Araştırma & Eğitim Fonu: 1.000 Euro

Eğitim Desteği: 250 Euro

Seyahat Desteği: 50 Euro

Ayrıca, araştırmacıyı misafir eden kuruma da 130 Euro'luk kurum hissesi desteği sağlanacak.

tubitak-tersine-beyin-gocu.jpg

BAŞVURU TAKVİMİ BELLİ OLDU! İLK ÇAĞRI 1 EYLÜL'DE

Bu tarihi fırsattan yararlanmak isteyen araştırmacılar için başvuru takvimi de netleşti. Toplam 100 araştırmacının kabul edileceği programın ilk çağrısı bu yıl başlıyor:

İlk Çağrı (33 Araştırmacı İçin): 1 Eylül 2025 – 1 Aralık 2025

İkinci Çağrı (33 Araştırmacı İçin): 3 Ağustos 2026 – 3 Kasım 2026

Son Çağrı (34 Araştırmacı İçin): 1 Temmuz 2027 – 1 Ekim 2027

TÜBİTAK'ın bu stratejik hamlesi, Türkiye'nin bilimsel altyapısını güçlendirmek ve uluslararası arenada teknolojik rekabet gücünü artırmak adına atılmış dev bir adım olarak değerlendiriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN