Dolabınızdaki bütün ilaçları çöpe atın! O ilimizde yetişen ot depresyonun tek ilacı: Bilimsel olarak ispatlandı

Dolabınızdaki bütün ilaçları çöpe atın! O ilimizde yetişen ot depresyonun tek ilacı: Bilimsel olarak ispatlandı

Artık dolabınızdaki bütün ilaçları çöpe atın, doğal yöntemlere sarılın. Çünkü o ilimizde yetişen ot depresyonun tek ilacı çıktı. Etkileri ise bilimsel olarak ispatlandı…

ESMAGÜL KOÇAK

Günümüzün en yaygın ruhsal sağlık sorunlarından biri olan depresyonla mücadelede doğal yöntemler arayanlar için umut verici bir gelişme yaşandı. Alanının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Güner Sönmez, depresyon tedavisinde kullanılan 44 farklı bitkisel ve besin takviyesinin etkilerini karşılaştıran bugüne kadarki en kapsamlı araştırmanın çarpıcı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre, tek başına kullanıldığında depresyon şikayetlerini azaltmada en etkili takviyenin safran olduğu bilimsel olarak ortaya kondu.

Prof. Dr. Sönmez'in sosyal medya üzerinden dikkat çektiği bu geniş çaplı meta-analiz veya sistematik derleme, depresyon semptomları üzerindeki potansiyel etkileri açısından çok sayıda popüler takviyeyi mercek altına aldı. Paylaşılan bilimsel grafikte (forest plot), farklı tedavi yaklaşımlarının plaseboya kıyasla standartlaştırılmış ortalama fark (SMD) değerleri ve bu etkinin istatistiksel anlamlılığını gösteren güven aralıkları (95% CI) sıralanıyor. Grafikte, müdahalenin plaseboya göre ne kadar "favori" (yani etkili) olduğu görsel olarak da sunuluyor.

whatsapp-image-2025-05-10-at-18-51-42.jpg

TEK BAŞINA DİĞER TÜM TAKVİYELERİ GERİDE BIRAKIYOR!

Bu kapsamlı değerlendirmede, "Saffron+ADT" (Safran ve Antidepresan Tedavi) kombinasyonu ile tek başına "Saffron" (Safran) kullanımının, grafiğin en sağında, yani plaseboya göre en yüksek pozitif etkiyi gösteren bölümde yer aldığı net bir şekilde görülüyor. Özellikle tek başına safran kullanımının, incelenen diğer pek çok takviyeye kıyasla depresif belirtilerin hafifletilmesinde daha belirgin ve güçlü bir fayda sağladığı vurgulanıyor.

safranin-depresyona-etkisi-2.jpg

Araştırmada Vitamin B6+Tryptophan, probiyotikler, DHA, EPA, Omega-3 yağ asitleri, çeşitli vitamin kombinasyonları (Vitamin C, Vitamin B12, Vitamin D), Lavandula (lavanta), SAMe, Kurkumin (zerdeçal), Magnezyum, Çinko, L-Theanine, Ginkgo gibi popüler ve yaygın olarak kullanılan takviyeler de incelendi. Bu takviyelerin bir kısmı plaseboya yakın veya düşük düzeyde etkiler gösterirken, bazıları antidepresan tedavilerle (ADT) kombine edildiğinde daha iyi sonuçlar verse de, safran tek başına kullanımda dahi zirvedeki yerini korudu.

UZMANA DANIŞMADAN KULLANMAYIN!

Prof. Dr. Güner Sönmez'in bu önemli araştırmayı gündeme getirmesi, depresyon tedavisinde tamamlayıcı ve alternatif yaklaşımlara olan ilgiyi bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak uzmanlar, bu tür takviyelerin kesinlikle bir doktor veya uzman psikiyatrist kontrolünde ve önerisiyle kullanılması gerektiğini, mevcut tıbbi tedavilerin yerine geçemeyeceğini ve kişiden kişiye etkilerinin değişebileceğini önemle vurguluyor.

safranin-depresyona-etkisi-1.jpg

Safranın depresyon üzerindeki olumlu etkilerine dair bu güçlü bilimsel kanıtlar, gelecekteki araştırmalar ve tedavi protokolleri için önemli bir veri sunarken, depresyonla mücadele eden bireyler için yeni bir umut kapısı aralayabilir. Yine de, sağlıkla ilgili tüm kararların uzman hekim danışmanlığında alınması hayati önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN