Karahan yılın ikinci 'Enflasyon Raporu'nu açıkladı: Merkez’in yıl sonu enflasyon hedefi değişmedi

Karahan yılın ikinci 'Enflasyon Raporu'nu açıkladı: Merkez’in yıl sonu enflasyon hedefi değişmedi

TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda düşüşün sürdüğünü, sıkı para politikasının etkilerinin görülmeye başlandığını ve tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını söyledi. Merkez Bankası Başkanı Karahan, iç talebin yavaşladığını, enflasyonun beklentilerin altında seyrettiğini ve hizmet enflasyonunda düşüşün belirginleştiğini açıkladı. Merkez'in yıl sonu enflasyon tahmini değişmeyerek yüzde 24'te sabit kaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında yaptığı açıklamada, sıkı para politikasının etkilerinin görülmeye başlandığını ve dezenflasyon sürecinin sürdüğünü söyledi. Bankanın yıl sonu enflasyon tahmini değişmeyerek yüzde 24'te sabit kaldı. TCMB Başkanı Karahan, "Enflasyon yıl sonu değişim tahmini 2025 yılı için yüzde 24. 2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi de koruduk" dedi.

Karahan, iç talebin ilk çeyrekte öngörülenden daha güçlü seyrettiğini, ancak ikinci çeyrekten itibaren enflasyonla daha uyumlu hale geleceğini belirtti.

Mayıs verilerinin, Nisan ayına göre daha düşük enflasyona işaret ettiğini vurgulayan Karahan, özellikle hizmet enflasyonundaki düşüşe dikkat çekti. Eğitim ve kira fiyatlarının bu grubu yukarı çektiğini, ancak kur etkisinin geçmişe göre sınırlı kaldığını ifade etti.

Zirai don gibi risklerin gıda fiyatları üzerinden yukarı yönlü baskı oluşturduğunu, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin ise Nisan’da duraksadığını belirten Karahan, gerekirse ek adımlar atılabileceğini vurguladı.

Karahan ayrıca, TL’ye olan ilginin arttığını, döviz talebinin zayıfladığını ve finansal istikrarın güçlenmeye başladığını belirterek, “Tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamaları şu şekilde:

“Mart ve nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında TCMB olarak proaktif bir biçimde adımları attık.

ABD dolar endeksi ve küresel borsalarda iki yönlü keskin değişim oldu. Uzun vadeli tahvil faizlerinde haber akışlarına bağlı olarak dalgalanma gördük. Bu dalgalanmalar bilançolar üzerinden makrofinansal riskleri artırıyor. Korumacı önlemlerin etkisiyle ABD başta olmak üzere tüm büyük ekonomilerde büyüme beklentiler geriledi. Euro Bölgesi büyümesindeki değişimler özel bir öneme sahip. En önemli dış ticaret ortaklarımızdan Almanya’nın 2025 büyüme tahmini 0’a güncellendi. Dış talep göstergemiz 2025 yılında zayıflayan bir küresel büyümeye işaret ediyor.

"SIKI PARA POLİTİKAMIZIN SONUÇLARINI ALIYORUZ"

Sıkı para politikamızın sonuçlarını kademeli bir şekilde almaya devam ediyoruz. 2024 yılı Haziran ayından bu yana dezenflasyon süreci kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Enflasyonun ana eğilimi geriledi. Hizmet enfalsyonundaki düşüş belirginleşti, mal enflasyonu da düşük seviyelerde devam ediyor. Mart ve nisan aylarında finansal piyaslarda gerçekleşen hareketlilik karşısında TCMB olarak gerekli adımları attık. Önümüzdeki dönemlerde de para poltikamızdaki kararlı duruşu sürdürerek dezenflasyonun devamı sağlayacak sürdüreceğiz. Küresel çapta önemli değişimlere şahit oluyoruz. 2 Nisan'da ABD tarafından geniş kapsamlı bir gümrük vergisi paketi açıklandı. Son dönemdeki yumuşamaya rağmen, küresel ticaret ve ekonomiye dair yüksek seviyelerini koruyor. Enerji emtia fiyatlarında belirgin düşüşler gördük. Fiyatlar önceki rapor döneminin altında kalmaya devam ediyor.

Gelişmiş ülkeler için 2025 enflasyon beklentilerini bir miktar artırdı. Tarifeler sonrası daha fazla faiz indirimi fiyatlanıyor. Sıkı para politikası sonucu talep kompozisyonu daha dengeli hala geldi. Kartla yapılan harcamalar tüketimde ivme kaybına işaret ediyor. Tahminlerimiz 2025 yılında cari açığın milli gelire oranının 2024 yılına kıyasla bir miktar daha yüksek olmakla birlikte uzun dönem ortalamalarının altında kalacağını işaret ediyor.

Öncü veriler enflasyondaki düşüş eğiliminin Mayıs ayında da sürdüğüne işaret ediyor. Geldiğimiz noktada Mayıs ayı öncü verilerinin Nisan ayına kıyasla daha düşük bir seyre işaret ettiğini ekleyebilirim. Hizmet enflasyonundaki düşüş belirginleşmektedir. Öncü veriler kur geçişkenliğinin geçtiğimiz yıla göre azaldığını ve enflasyona yansımasının sınırlı olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz ay yurt genelinde gerçekleşen zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için yukarı yönlü riskleri arttırdı.

ENFLASYON HEDEFİ DEĞİŞMEDİ

2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2026 yıl sonu için yüzde 12 tahminini koruduk.

Piyasaların etkili işleyişinin sürmesi açısından tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. TL varlıklardan çıkış para piyasası fonları kaynaklı. Yaptığımız faiz artışları mevduat ve kredi fiyatlamalarına beklentilerimiz ölçüsünde yansıdı. Mevduat faizlerinin seviyesi TL’ye geçişleri ve tasarrufları destekliyor. Mayısın ilk yarısına ilişkin veriler kredi büyümesinde haftalık bazda yeniden bir yavaşlamaya işaret ediyor.

TL ticari kredi büyümesi aylık büyüme sınırları ve kredi talepleriyle uyumlu bir seviyede devam ediyor. KKM hesaplarında bakiye 17 milyar dolara geriledi. KKM bakiyesinin azalması TL mevduat payını artırarak parasal aktarım mekanizmasını güçlendiriyor.

Son haftalarda gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye'ye yönelik sermaye akımlarında çıkışların durduğu ve ılımlı bir sermaye girişi yaşandığı dikkat çekiyor.

Sıkı para politikası duruşumuz rezervleri desteklemektedir. Gıda fiyat enflasyonu yıl sonu değişim tahmini 2025 yılı için yüzde 26.5 (önceki: yüzde 24.5). Enflasyon görünümünde ciddi bir bozulma yaşanmasının önüne geçtik. Revizyona konu olan tüm gelişmeleri ve unsurları izlemeye devam edeceğiz. Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak sıkı para politikası duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz.

Enflasyon yıl sonu değişim tahmini 2025 yılı için yüzde 24. 2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi de koruduk. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz.

Enflasyon görünümünde ciddi bir bozulma yaşanmasının önüne geçtik. Dezenflasyon sürecinde belirlediğimiz hedeflerle uyumlu olacak şekilde ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.

SON TAHMİNLER NEYDİ?

Bu yılın ilk Enflasyon Raporu sunumunda 2025 yılı için enflasyon tahmini orta noktası yüzde 24 olmak üzere, yüzde 19 ile yüzde 29 aralığında çekilmişti. 2026 yılı tahmini ise orta noktası yüzde 12 olmak üzere yüzde 6 ile yüzde 18 aralığında korunmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN