Cumhurbaşkanı’ndan ‘anayasa değişikliği’ tartışmalarına ilişkin dikkat çekici mesajlar... Yeni Anayasa çalışmalarının kendi adaylığıyla ilgili olmadığını söyleyen Erdoğan 'Kendimiz için değil, ülkemiz için istiyoruz. Yeniden aday olma gibi bir derdim yok' dedi.
Macaristan dönüşü uçakta mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Artık darbecilerin değil, sivillerin ortaya koyduğu bir anayasaya ihtiyacımız var. Kendimiz için değil, ülkemiz için istiyoruz. Tekrar seçilme veya tekrar aday olma gibi bir derdim yok” dedi; CHP’ye de müşterek hareket etme çağrısında bulundu: Gelin el ele verelim.
YENİ ANAYASAYI ÜLKEMİZ İÇİN İSTİYORUZ
Budapeşte'de Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda önemli açıklamalar yaptı. Yeni Anayasa çalışmasının kendi adaylığıyla ilişkilendirilmesine tepki gösterdi. 'Benim tekrar seçilme veya aday olma gibi bir derdim yok. Yeni Anayasa'yı kendimiz için değil, ülkemiz için istiyoruz. Atacağımız adımlarla ülkemizin itibarını nasıl yükseltiriz, derdimiz bu' dedi.
EL ELE VERELİM, ÇALIŞMAYA BAŞLAYALIM
Türkiye’nin darbecilerin hazırladığı 1982 Anayasası ile devam etmesinin mümkün olmadığını belirten Erdoğan CHP’ye çağrı yaptı: Bütün mesele, acaba CHP de bizimle ortak bir sivil anayasa yapma yolculuğuna çıkar mı? Önemli olan bu. Diyoruz ki; gelin el ele verelim. Komisyonlarımızı kuralım, sivil anayasayı bir an önce oluşturalım ve millete takdim edelim. Hem milli olsun hem yerli olsun.
SİLAHTAN KURTULMAK ‘DEM PARTİ’YE SİYASİ AVANTAJ SAĞLAYACAK
PKK’nın silah bırakma kararına değinen Erdoğan, DEM Parti'nin yeni dönemde üstleneceği role işaret etti: Silah vesayetinden kurtuldukça, siyasi mücadelesini çok farklı sürdürme fırsatı yakalayacak. Siyaseti çok daha güçlü bir şekilde sürdürebilmesi DEM’e yeni avantajlar sağlayacak, hem kendi tabanı için hem ülkemiz için hayırlı olacak.
MİLLİ VE YERLİ BİR ANAYASA YAPALIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi’ne katılmasının ardından yurda dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Zirvede yaptığı temasların verimli geçtiğini belirten Erdoğan, “TDT bünyesinde ilk defa bir zirve, gözlemci ülkede tertip edildi. Türk dünyasının Kıbrıs Türkleri’nin doğal eşit haklarının güvenceye alınmasında dayanışma ifade etmesi de önemli. Ayrıca 4 kardeş ülkeyle takribi 80 milyar dolar büyüklüğünde bir hacme ulaştığımızı memnuniyetle müşahede ediyoruz” dedi. Erdoğan’a sorulan sorular ve cevapları özetle şöyle...
ANNELER EVLATLARINA KAVUŞACAK
“Terörsüz Türkiye” sürecinde nasıl bir yol haritası izlenecek? Terör örgütü PKK’nın silah bırakması için tarih netleşti mi?”
Yıllarca süren acıların, kayıpların ve mücadelelerin ardından bu noktaya gelmek, gerçekten umut verici. Şehit cenazelerinde hissettiğim tarifsiz acıların, yüreklerimizi dağlayan terör eylemlerinin gölgesinde, bugün bu başarıyı görmek tarifsiz bir gurur kaynağı. Yakında anneler evlatlarıyla kucaklaşacak. Milli İstihbarat Teşkilatımız, diğer kurumlarımızla iş birliği içinde, çalışmaları kontrollü bir şekilde devam ettiriyor. Diğer taraftan, silah vesayetinden kurtuldukça DEM Parti de siyasi mücadelesini çok daha farklı bir şekilde sürdürme fırsatını yakalıyor. Meclis’te 50’nin üzerinde milletvekilleri bulunuyor. Siyaseti çok daha güçlü bir şekilde sürdürebilmesi DEM’e yeni avantajlar sağlayacaktır. DEM’in de yeni dönemde farkını ortaya koyması hem kendi tabanları için hem ülkemiz için hayırlı olacaktır.
“Türkiye’nin neden yeni bir anayasaya ihtiyacı var? Türkiye’nin ikinci sivil anayasasını yapmak için Meclis’te ve toplumda bir mutabakat olduğunu düşünüyor musunuz?”
Yeni bir çağda yaşıyoruz. Bu kadar hızlı değişen dünyada, ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın darbeci zihniyetin satırlarında gezindiği bir anayasa ile bir yere varmak mümkün müdür? Darbecilerin yazdığı anayasa ile toplumu birleştirmenin ne kadar zor olduğunu 40 yıldır yaşayarak görmüyor muyuz? Bugün yaşadığımız birçok sorunun temelinde darbe anayasasının olduğunu bilmeyen var mı? Artık darbecilerin yazdığı bir anayasayla Türkiye geleceğe yürüyemez. Sivillerin ortaya koyduğu bir anayasaya ihtiyacımız var. Bunun için de AK Parti olarak bir çalışma yapıyoruz. Bütün mesele, acaba Cumhuriyet Halk Partisi de bizlerle müşterek bir sivil anayasa yapma yolculuğuna çıkar mı? Önemli olan bu. Diyoruz ki; gelin el ele verelim. Komisyonlarımızı kuralım ve bu komisyonlarla beraber sivil anayasayı bir an önce oluşturup milletimize takdim edelim. Hem milli olsun hem yerli.... Böyle bir anayasayı inşallah Türkiye görsün, yaşasın. Olmaması için hiçbir sebep yok.
İLK MADDEYLE İLGİLİ SORUN YOK
Süratle heyetler oluşturulabilir. AK Parti olarak bizim ilk dört madde ile ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Diğer siyasi partilerin de hemen hemen birçoğunun böyle bir sorunu yok. Sadece yol haritasının belirlenmesi gerekiyor. Yeni anayasayı kendimiz için değil, ülkemiz için istiyoruz. Benim tekrar seçilme veya tekrar aday olma gibi bir derdim yok. Atacağımız adımlarla ülkemizin itibarını nasıl yükseltiriz, derdimiz bu. Şu anda artık Türkiye’nin milli geliri hamdolsun güçlü bir konuma ulaştı. İhracatta hamdolsun 265-270 milyar dolar seviyelerini yakaladık. Öbür tarafta kişi başı milli gelirimiz, tavan yapmaya başladı. Rezervimiz de tırmanıyor. Döviz rezervi noktasında şu an hazinemiz güçlü.
“Reel sektörün desteklenmesine ilişkin hem Eximbank hem Kredi Garanti Fonu yönüyle birtakım adımlar atmayı düşünüyor musunuz?”
Ekonomi programımızı kararlılıkla uyguluyoruz. Enflasyonda düşüş dikkat çekici biçimde görülüyor. Bu bir süreç ve devam ediyor. Kredi Garanti Fonu’nu önemsiyorum. Buradan tulumbaya suyu dökmekte fayda var ki; hareketlensin. İnşallah yeni dönemde çok daha farklı bir adımı atacağız. Bu konuyla ilgili, arkadaşlarımıza gerekli uyarıları yaptım. Şu anda bunun hazırlığı içerisindeyiz. Bu adımı atmaya mecburuz.
ŞAM YÖNETİMİ YPG’DEN DİKKATİNİ AYIRMAMALI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son zamanlarda MİT Başkanının Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile temaslarının arttığını görüyoruz. Suriye ayağında bir sıkıntı var mı?” sorusuna şu cevabı verdi: “YPG konusunun birkaç bileşeni var. Biri, YPG’nin uzun zamandır elinde tuttuğu DEAŞ tutukluları meselesi. Amerikalılar, Suriye ve Irak yönetimlerinin katılımıyla bir komite oluşturuldu. . DEAŞ’lı tutuklularla kampta yaşayan sivillerin durumu ele alındı. Ayrıntılı bir çalışma sürüyor. Diğer taraftan PKK’nın silah bırakma ve fesih süreci örgütün Suriye kolunu da kapsamaktadır. 8 Mart’taki mutabakatın Ankara’dan, İran’dan gelen çağrıyla daha çok desteklendiğini düşünüyoruz. Onlar da şu anda böyle bir geçiş ve arayış içerisinde. Önümüzdeki günlerin çok kritik olduğunu değerlendiriyoruz. İlgili kurumlarımız muhataplarıyla bütün silahlı grupların Suriye ordusuna dahil olma sürecini çok yakından izliyor. Şam yönetiminin bu konudan dikkatini ayırmaması önemli. Kamplar meselesinde Irak’ın odaklanması lazım. Özellikle El Hol kampındaki kadın ve çocukların büyük çoğunluğu Irak’a, Suriye’ye ait. Onlar kendilerine düşeni almalılar. Bunlar çözüldükçe YPG’nin önemi azalacak ve entegrasyonu daha kolay olacak.”
ELİNDEKİ SANDALYE SANA YETER, TEPE TEPE KULLAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in ‘Meclis’te boş sandalye sayısının 30’a yaklaşması durumunda ara seçim kaçınılmaz olur’ şeklindeki çıkışını eleştirdi. “Ara seçimle erken seçimi birbirine karıştırmamak gerekir” diyen Erdoğan “Her yenilgi sonrası, aradan bir zaman geçtikten sonra erken seçim borazanını öttürmeye başlıyorlar. Erken seçim olduğu zaman ne olacak? Bunlar iktidara mı gelecek? Şu anda elindeki boş veya dolu sandalye sana yeter. Tepe tepe kullan. Erken seçim hesaplarıyla heba ettikleri vakitleri hizmete harcasalar, belki milletin gönlüne girebilmenin bir yolunu bulabilirler. Türkiye’yi seçim gibi bir badirenin içerisine sokmayız, sokamayız. Türkiye şu anda tarihinin en istikrarlı, güçlü zamanlarını yaşıyor. Cumhur İttifakı olarak birilerinin keyfi için bunun zarar görmesine müsaade etmeyiz” şeklinde konuştu.
FARKLI ÜLKELERDE DE GAZ-PETROL ARAYACAĞIZ
Erdoğan, Karadeniz’deki yeni doğal gaz keşfini soran bir gazeteciye şu karşılığı verdi: “Enerji alanında devrim niteliğinde adımlar attık. Süratle daha fazla doğal gaz çıkaralım ki, vatandaşımıza daha ucuz şartlarda verelim. Bunu başaracağız. Şimdi sismik araştırma ve sondajlar için yeni gemiler alıyoruz. Bu gemilerle sadece Karadeniz değil, dünyanın değişik yerlerinde araştırmalar yapacağız. Örneğin şu an Oruç Reis, Somali’de. Çalışmalarımız devam ediyor. Daha nerelere açılabiliriz, arayış içindeyiz. Muhalefet ne kadar karamsarlık yayarsa yaysın, biz milletimizle yol yürüyor, onlara hep doğruları söylüyoruz.”